Att någon älskar böcker hör man titt som tätt. Detta är dock i sig lika befängt som att säga att man älska ett dataminne, en usb-sticka, en LP eller en DVD-skiva. Böcker är i sig bara ett lagringsmedium för information. Ett av de äldsta och fram tills nyligen, det mest använda sättet, men i princip inget utöver detta. Det som är intressant med en bok är den information som boken innehåller, något som både kan vara av nytta för mänskligheten och fylla funktionen som underhållning för mänskligheten. För att förstå och tolka informationen behövs en ”läsare” som är kodad med en nyckel som gör innehållet förståeligt. ”Läsaren” är våra ögon och vår hjärna och nyckeln tillhandahålls oftast genom ett av samhället skapat utbildningssystem. Boken som informationsbärare har genom historien spelat en viktig roll för spridning av information både inom en tid och mellan olika tider och det har under historien ofta varit viktig för makthavare att ha kontroll över produktion och spridning av detta medium för att bibehålla sin maktställning.     

Boken har sedan även fått ytterligare ett värde, utöver den information den bär på, genom att boken i vissa fall ses som ett föremål att investera i för att skapa ett värde i ökad status för innehavaren (som en dyr handväska) och/eller en förhoppning om en framtida monetär värdeökning (som en antikvitet). Denna typ av värde bygger alltid på att det finns andra som delar denna illusion om värde och är beredda att betala priset för detta. Men bokens faktiska värde ligger i dess innehåll.

Boken fyller även en viktig roll för vår dröm om att på ett enkelt sätt bli rika och berömda. Alla har vi en outgiven roman i byrålådan brukar man säga. Hur svårt kan det vara att bli författare… Vi kan ju alla skriva och sätta ihop text och alla har vi ju något vi tror att andra borde vara intresserade av att ta del av. De flesta andra vägar mot rikedom och berömdhet kräver ofta mer av oss. Ska man skaffa detta genom att bli musiker eller idrottsman måste man lägga ner mycket tid på att träna vilket i sig inte är en garanti för att man lyckas. Att bli rik på arbete kräver ofta en investering i utbildning, för att bli rik på aktiemarknaden måste man ha ett kapital att satsa som man är beredd att förlora. För att skriva har vi ju alla själva verktyget, språket, och skrivandet kräver minimalt med träning. Boken blir här en konkret och säljbar produkt för vår dröm om att utan större möda bli rika och få ett erkännande.  

Men tyvärr överskattar vi hur intressanta vi är i andras ögon och konkurrensen med andra berättare är stor, och det är ju inte heller bara att skriva… Förutom att skriva något som andra vill läsa om måste det även skrivas på ett sätt som gör det förståeligt och intressant. Detta är inte så enkelt… och idag konkurrerar bokläsandet med helt andra informationsbärare såsom ett i det närmaste oändligt utbud av tv-serier samt internets alla sociala medier och därtill spel på tv, datorer och telefoner. Boken spelar i dagens samhälle en allt mindre roll, men drömmen om att ge ut sin berättelse i just en bok består. Boken förblir en konkret och fattbar entitet.

Avslutningsvis vill jag peka på att definiera sig som varande författare är som att en taxichaufför definierar sig som bilförare eller att någon definierar sig som varande en föreläsare. Det är inte själva mediet i sig som här är det intressanta, mediet utgör bara själva förutsättningen för prestationen. Det som kan göra en författare eller en föreläsare intressant och relevant är vad denne förmedlar, inte att de förmedlar något i skrift eller muntligt. Detta kan jämföras med att taxichauffören blir intressant och relevant när denne, genom att köra en bil, hjälper en person att komma till en specifik destination.